The new city government will be located on a highly loaded spot in the renewing waterfront area, between the City Hall, Cultural Cauldron and Kalasadam. Thus the aim of the design was to participate in the surrounding environmental development in a broader sense. The building forms part of the coastal promenade, descending smoothly towards water. In a continuous spatial flow, the plateau on top of the building will turn into public space as well, in addition to a system of open public spaces of different characteristics around the building.

The building volume is as compact as possible, allowing free organization of the internal space and helping to save energy. Atriums flow through the whole interior space in entire height, creating open, bright and airy interiors. The sun-shades on the facades allow to passively accumulate solar energy and protect against overheating.